Tri zlatna pravila za skladno kombiniranje narukvica, naušnica i lančića

Tri zlatna pravila za skladno kombiniranje narukvica, naušnica i lančića

Tri zlatna pravila za skladno kombiniranje narukvica, naušnica i lančića

Coco Chanel je još sredinom prošlog stoljeća tvrdila da je vrlo važno kako kombiniramo nakit da bi on izgledao skladno. Njezino glavno pravilo bilo je pogledati se u ogledalo prije izlaska iz stana i skinuti barem jedan komad nakita sa sebe. Od tada su se kroz modni bonton provlačila još neka pravila kao što je ono da se ne smiju kombinirati metali ili više od dvije različite boje na kristalnom nakitu.

Ta su se pravila danas promijenila i dopušteno je gotovo sve pa tako i nositi istovremeno i narukvicu i lančić i naušnice. No, još uvijek postoje neke smjernice uz koje možemo naučiti skladno kombinirati nakit koji nosimo.

Lančić s cvjetićem Naušnice s cvjetićem u rose gold boji

Birajte nakit koji odgovara podtonu vaše kože

Postoje tri podtona kože, a to su topli, hladni i neutralni. Ako na suncu lako izgorite te vam koža ne tamni već postaje roskasta ili boje cimeta, onda vjerojatno imate hladni podton kože. Ako brzo tamnite i dobivate zlatnu ili boju karamele na koži, vjerojatno imate topli podton kože, a ako jednomjerno pocrvenite i potamnite, onda ste vjerojatno neutralnog podtona kože. Uvriježeno je pravilo da toplom podtonu kože pristaje zlatni nakit dok hladnom više odgovara srebrni nakit. Imajte to na umu kod izbora metala za svoje narukvice, naušnice i lančiće.

lančić s okruglim privjeskom Lančić s privjeskom krug

Ako kombinirate metale odaberite jednu regiju gdje ćete to činiti

Ako odlučite kombinirati više metala, neka to bude na samo jednoj regiji. Primjerice u jednakom omjeru nanižite lančiće od zlata i srebra na vrat, ili zlatne i srebrne narukvice na jednu ruku. Staro pravilo da se metali ne kombiniraju više ne vrijedi, no pazite da to činite u dobrom omjeru kako jedan ne bi ‘stršao’. Primjerice, napravite jedan takav niz s različitim metalima oko vrata, a onda odaberite zlatne naušnice i srebrnu narukvicu za balans.

Dugački lančić u boji zlata s kristalnim privjeskom u obliku pčelice privjesak pčelica Narukvica u boji srebra s privjeskom u obliku srca Narukvica sa srcem

Za kombiniranje boja pratite jedan od ova tri načina

Najveća zabava kod kombiniranja narukvica, naušnica i lančića nastupa kad uvedemo boje. I kod njih postoje neka pravila koja vrijedi slijediti, a mogu se kombinirati na tri načina. Prvi je taj da izaberemo više nijansi iste boje ili one koje su vrlo blizu na spektru. Primjerice kristalne naušnice u boji lavande odlično će pasati s narukvicom koja ima kristalni privjesak u plavoj nijansi. Drugi način je taj da kombinirate neutralne tonove kao što su crni, bijeli ili bež. S njima ne možete pogriješiti, uvijek pristaju jedni s drugima pa tako možete odabrati naušnice s biserima, lančić s crnim kristalom i narukvicu s decentnim kristalnim privjeskom. Treći je način taj da boje skroz prihvatite i kombinirate jarke komplementarne nijanse. Tamnoljubičasta će sjajno pasati sa šumski zelenom, narančasta s kraljevski plavom. Pritom samo imajte na umu da jedna boja ne preuzme sve odnosno odaberite primjerice ljubičaste kristalne naušnice i lančić sa žutim kristalnim privjeskom i bit će to pun pogodak.

Male naušnice na kopči u boji srebra sa zelenim okruglim kristalom Poklon za supruguNaušnice na kopči boje zlata s malim okruglim kristalom tamne boje Tamne naušniceLančić u boji srebra s asimetričnim kristalom u bijeloj boji Dar za dragu osobuLančić u boji srebra s četvrtastim kristalom plave boje Idealan dar za mirovinuLančić u srebrnoj boji s ovalnim kristalnim privjeskom u tamnoj boji Dar za godišnjicuNarukvica sa simbolom križića od kristalaPoklon za krštenje

Podijelite ovu objavu